Защо е важно да си уверен в себе си

0
14034

Мъж в града

Реклама

Самочувствието и увереността в себе си са неща, които безспорно са полезни в живота. Те ти помагат както в работата, така и в личния ти живот.

Как обаче се постигат?

За да стигнем до отговора на този въпрос първо трябва да си зададем един друг – какво е увереността и защо е важна?

Най-общо казано, увереността е знанието, че си добър в нещо (или в повече от едно нещо) и че имаш висока стойност като човек и професионалист. Увереността е и поведението, което показва на околните, че осъзнаваш тези свои качества.

Увереността не е арогантност. Арогантността предполага убеденост, че си по-добър в нещата, които правиш, отколкото си в действителност.

Здравословната увереност предполага самооценка, която е възможно най-близка до реалността.

Защо ни е необходимо всичко това? За да знаем, че повишаването на увереността е нещо хубаво, но само ако не се достига до крайности.

Понякога, ако човек стане твърде самоуверен и оценя себе си много по-високо, отколкото би трябвало, това може да има обратен ефект. Липсата на реална преценка вреди на усилията ни да се развиваме и да ставаме по-добри.

След като покрихме дефинициите, да се върнем на основния въпрос – за какво ни е да сме уверени в себе си?

Първо, защото в отношенията с жените увереността понякога е по-важна от физическата привлекателност.

Доста изследвания са се произнесли по темата, включително и едно, в което учени са доказали, че мъжете излизат по-добре на снимки, след като са си пръснали парфюм. Знанието, че миришат хубаво, е повишило увереността и оттам – привлекателността им.

Второ, защото увереността ни помага да растем професионално.

Това е вярно не само на работното място, но и по-рано в живота – учени са доказали, че учениците, които са уверени в способностите си (това не значи само похвали и липса на критика, а реална оценка на онова, което могат), се справят по-добре.

Трето, дори и прекалената самоувереност е полезна

Ако те е страх, че ще изгубиш мярката, не се притеснявай – даже и да си твърде уверен, това пак не е лошо (стига да не преминава в арогантност). Понякога, в ситуации, в които ни се налага да се преборим за нещо, високото ниво на самоувереност ни помага да спечелим.

Какво можеш да направиш, за да увеличиш увереността си в самия себе си? Очаквай продължението с няколко практически съвета!

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here