B52

0
1281

B52Бомбардировач с далечен обсег – това е вдъхновителят на този коктейл.

Реклама

B-52 е американски бомбардировач, използван от 1952 г. насам. Той е един от самолетите, широко използвани във Виетнамската война за изстрелване на запалими бомби с напалм и други подобни вещества. Предполага се, че тази дейност на В-52 години по-късно е вдъхновила запалимите варианти на коктейла.

Кой точно е забъркал първия b52 не се знае със сигурност. Най-вероятно това е станало през 70-те или 80-те години на 20 век.

Приготвяне
 
В52 е малък коктейл (шот) на слоеве. Въпреки че коктейлите със слоеве могат да се приготвят с помощта на машини, добрите бармани предпочитат да ги правят ръчно. Идеята на слоевете е първо да се налива най-плътният, след това по-малко плътният и т.н. Така коктейлът, погледнат отстрани, изглежда на цветни райета.

ЧашиСъставките, които ни трябват, са: ликьор с кафе (например „Тия Мария” или „Калуа”), Bailey’s и трипъл сек (ликьор с портокал), като оригиналната рецепта е с ликьор „Grand Marnier”. Трите съставки са в равни части, класическият вариант е да са по 20 мл.

Чашата, в която се приготвя коктейлът, е за ликьор или аперитив  или малка чашка за шотове (горе вдясно). Ако коктейлът ще се пали, е добре чашата да е от дебело стъкло, устойчива на огън.

Първо се налива…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here