Как да избягваш неловкото мълчание

0
13327

Как да избягваш неловкото мълчание

Реклама

На всеки се е случвало. Тишината, тиктакането на часовника, бавното точене на секундите, в които никой нищо не казва; всеки се старае да не гледа околните в очите и вместо това се взира в едно много интересно петно на стената.

В тази ситуация човек най-често изпада при среща с нови хора, но понякога тя може да се случи и сред стари познати и дори приятели. От неловкото мълчание никой не е застрахован, дори и най-общителните и социални хора.

Как да избегнеш тези ситуации, в които разговорът спира и всички се чувстват неловко? Има 3 начина.

1. Говори повече, мисли по-малко

Много хора спират да говорят, защото сами си налагат забрана да говорят. Все им се струва, че това, което искат да кажат, не е достатъчно интересно, и се стараят да измислят нещо друго. Анализират, премислят, чудят се коя реплика е най-подходяща за случая. И като не могат да я измислят, просто млъкват и започват да гледат петното на стената.

Ако всичко това ти звучи познато, значи е време да спреш да мислиш чак толкова и да говориш за първото нещо, което ти дойде наум. Сетил си се за палачинките, които яде на закуска? Разкажи за тях. Мислиш си за това къде да гледаш мача довечера? Сподели го. Ще видиш, че често по този начин човек се отпуска и започва да води естествен разговор, без неловко мълчание.

2. Бъди любопитен

Това е друг лесен начин да избегнеш неловкото мълчание – като задаваш въпроси и наистина се интересуваш от човека срещу теб и от това как мисли той.

Това не значи да превърнеш разговора в разпит. Просто, дори и да не се интересуваш чак толкова от хората около себе си, постарай се да покажеш някакъв интерес и да им задаваш въпроси.

Дори и да се окаже, че си засегнал въпрос, по който човекът отсреща не иска да говори, не се отказвай, а намери друга тема. Рано или късно ще откриеш тема, по която той иска да говори. А когато не само ти, но и околните говорят, разговорите са много по-лесни.

3. Не приемай всяко мълчание за неловко

Понякога малко мълчание е естествено по време на разговор. Нормално е в някакъв момент хората да млъкнат за малко. Това не е задължително нещо лошо или социално неприемливо. Ако смяташ, че точно в момента тишината не е неловка, помълчи за малко, след което възобнови разговора.

Най-лесният начин

Колкото и теоретични съвети да има за избягване на неловките паузи, най-лесният начин да ги намалиш е практиката. Упражняването на социалните умения е най-добрият начин за усъвършенстването им, затова, ако имаш проблеми в това отношение, старай се да общуваш повече с хората, не се притеснявай и бъди уверен в себе си.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here