5 начина да бъдеш добър парламентьор

0
14615

5 начина да бъдеш добър парламентьор

Реклама

На всеки от нас му се налага да преговаря за различни неща – за по-висока заплата, за по-добри условия при сключване на някакъв договор и т.н. Без значение какъв е мащабът на преговорите, има някои общи правила за преговаряне, които могат да ти бъдат полезни.

„Ефективното преговаряне е по-сложно от това да направиш предложение, да обмислиш предложението на другата страна и да се опиташ общо взето да наместиш всички идеи в общ план за действие” – това казва Кристофър Вос, бивш парламентьор в ситуации със заложници на ФБР, цитиран от „Форбс”.

Той сравнява преговорите с ходене по въже – „Ако се концентрираш върху крайната цел, вместо върху това да пазиш равновесие, ще паднеш.”

Въпреки че повечето от нас не преговарят за човешки животи, да можеш да водиш преговори е ценно качество, което е полезно в най-различни ситуации. Ето някои неща, които Вос препоръчва и които могат да ти бъдат полезни, когато ти се наложи да преговаряш за нещо:

1. Остави другия да говори първи

Най-добре в началото само слушай какво има да каже другата страна. Това е начин, по който ще събереш повече информация за другата гледна точка, което ще ти помогне, когато дойде твоят ред да говориш.

След като изслушаш аргументите на отсрещната страна, напусни масата на преговорите, като уговориш мястото и времето на следващата среща.

Оставяйки човека отсреща да говори, ти му даваш възможност да изпусне парата, да си каже какво му тежи (образно казано), като същевременно събираш информация. Оставяйки нещата незавършени до следващата среща, печелиш време да обмислиш поведението си на базата на новата информация, която имаш.

Оттам нататък…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here