Как да се справяш с гнева

0
880

Колко ядосан си?

Реклама

Понякога е по-добре да овладееш гнева си, за да не се конфронтираш излишно с хората. Друг път обаче е по-добре да го излееш. Как да разбереш какъв е случаят? Вратовръзката казва: научи се да използваш яростта си в своя полза…

Казано с две думи, когато става въпрос за работа, често е по-добре да покажеш, че си ядосан. Нещо като „стратегически гняв”. Не говорим за изстъпления все пак. В „полезния гняв” няма нищо лично, всичко е работа. Ако го използваш правилно, гневът може да стане твоето ефективно оръжие. Как точно?

Първо. Не всяка ярост трябва да се показва

За малко ще оставим настрана „полезния” гняв и ще поговорим за друго – за гневът, който е по-добре да оставиш само за себе си, защото иначе може да си навлечеш неприятности.

А именно – ако си в подчинена позиция, по-добре мълчи. Ако шефът ти се разкрещи така, че целият квартал да разбере за какво става дума, остави го да се накрещи и си трай. Може да ти изглежда недостойно, но да си безработен също не е много достойно. Ако той е бил прав да се ядосва, изслушай тирадата с наведена глава и толкоз. Ако не е бил прав, изчакай да му мине и тогава СПОКОЙНО се опитай да обясниш, че не е трябвало да се ядосва. Ако той все пак е такъв задник, че да не разбира кога е сгрешил и думата „извинявай” за него да е в речника на чуждите и особено непознати думи, помисли за друга работа. И все пак, първо намери нещо друго и чак тогава си достави удоволствието да съобщиш на шефа, че напускаш.

С други думи, гневът, тази така силна човешка емоция, си има свои правила за успешна употреба. Как да използваш „полезния гняв”?

Второ. Правилата

1. Гневът не е задължително нещо лошо. Той те поддържа нащрек, увеличава мотивацията ти.

2. Трябва да МИСЛИШ. Не бива да позволяваш на яростта да попречи на сивото ти вещество да функционира по предназначение.

Ядосан си…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here