Как да се погрижиш за зимните и пролетните обувки

0
975

Черни обувки

Реклама

Началото на пролетта е времето, в което прибираме тежките зимни обувки, за да ги заменим с по-леките пролетни.

Само че преди да прибереш зимните си обувки, отдели малко време да се погрижиш за тях – така в началото на следващата зима те ще те чакат в целия си блясък.

Как точно да се погрижиш за зимните обувки?

Първо, махни солта

След зимата, снега и солта по улиците зимните обувки често остават с неприятни бели петна. Това са остатъци от сол, които не са никак полезни за кожените обувки. Един от най-лесните начини да почистиш солта е с парцал, потопен в смес от вода и оцет (водата е повече, оцетът е съвсем малко).

След това остави обувките една нощ да изсъхнат и чак тогава ги прибери за следващата зима. Никога не прибирай мокри или влажни обувки.

Второ, лъсни ги

Вярно, ще ги носиш отново чак след шест месеца, но това не е причина да не ги лъснеш сега. Можеш само да ги лъснеш, а можеш и да ги боядисаш. Използвай качествени продукти, за да не развалиш хубавите обувки.

Идея си нямаш колко приятно ще е чувството, когато дойдат първите есенни студове и ти извадиш от гардероба си чисти и лъснати обувки.

Ако имаш желание, можеш да си потърсиш и едно от тези приспособления за обувки, чиято цел е да поддържат формата на обувката:

Приспособление за обувки

След като си преминал през тези две точки, в време за точка 3:

Трето, прибирай зимните и вади пролетните обувки

Дори и да си ги съхранявал внимателно, има вероятност и те да имат нужда от малко грижи.

Бяла обувка

Велурените обувки например при всички случаи е добре да се почистят с четка за велур.

При обувките от плат (кецове, гуменки или както им казваш) пък е много важно да си вземеш някаква пудра за обувки и да поръсиш с нея вътрешната част на обувките няколко дни преди да ги сложиш за пръв път. Причината – този вид обувки често придобиват неприятна миризма дори само от стоенето в гардероба.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here