Дългият път на вратовръзката

0
1921

Ascot

Реклама

Защо ни е необходим шал, вратовръзка или каквото и да било около врата?

Отговорът на този въпрос е очевиден – за повече стил (макар че първоначалните съображения, както ще видим, са били по-други).

А откъде тръгва всичко?

Римляните и хигиената им

Пътят на вратовръзките, шаловете, папийонките и всички останали неща, които мъжете в някакъв момент са слагали около вратовете си, е дълъг. Едно от разклоненията на този път започва, както може да се очаква, в Римската империя.

И от необходимостта да си бършеш потта.

Както доста други неща в модата, и аксесоарите за врат за започнали от една практическа необходимост. В случая – от необходимостта да си попиеш потта от врата.

Очевидният начин бил да си завържеш парче плат около врата – така, като се потиш, платът ще попива потта. Чиста работа.

Най-често платът бил коприна или вълна и понякога, от съображения за удобство, се носел на кръста.

Хърватите и армията им

Един друг лъч – или може би продължение на същия – в историята на аксесоарите за врат е безспорният принос на хърватите в историята на вратовръзката. (Или на онова парче плат, на което преди 8 години решихме да кръстим първото българско онлайн списание за мъже :))

Тази част от историята започва някъде през 17 век, когато в хърватската армия решават, че имат нужда от практичен начин за отличаване на ранга на офицерите. Открили го в шалчета с различен цвят, които обозначавали военния чин.

Освен по цвят, шалчетата се различавали и по материя – като войник започваш с груба вълна и преминаваш към все по-меки материи.

Хърватски войник
Хърватски войник с шалче, 17 в. Снимка: Modzzak, Wikimedia Commons

Французите и произношението им…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here