Supercomplication – най-сложният часовник

0
1321

Henry Graves Supercomplication

Реклама

Няма много джобни часовници, които да ти показват фазите на Луната. А Supercomplication показва още доста неща.

Историята на часовника Henry Graves Supercomplication е свързана с Хенри Грейвс, банкер от 20-те години, живял в Ню Йорк.

Грейвс бил известен с любовта си към часовниците, както и с желанието си винаги да има по-хубав и по-сложен часовник от този на Джеймс Уорд Пакард, основателя на автомобилната компания Packard. Тъкмо когато Пакард бил почти убеден, че си е поръчал най-сложния часовник на света, Грейвс поръчал на швейцарските проиводители на часовници Patek Philippe да му направят още по-сложен.

Грейвс поръчал Supercomplication през 1925 г. и го получил през 1933 – за ръчната направа на този часовник били необходими 8 години.

Освен часа, Supercomplication показва фазите на Луната, звездното време, времето на изгрева и залеза. Часовникът има още вечен календар и карта на звездното небе над Ню Йорк.

Този часовник е бил най-сложният в света в продължение на близо 60 години. Едва тогава е надминат от нови модели, чиито дизайн е направен с помощта на компютри. И до днес се смята, че това е най-сложният джобен часовник, направен изцяло от човешка ръка.

През ноември Supercomplication ще бъде продаден на търг от аукционната къща Sotheby’s. Смята се, че стойността на часовника е около $16 милиона. Последниия път, когато е бил продаден на търг – през 1999 г. – часовникът е струвал $11 милиона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here