Посланията на дрехите

0
493

Костюм

Реклама

Дрехите не само ни топлят през зимата. Те предават на околните определени послания, които често са доста строго определени.

Не случайно социално значимите професии имат свои униформи. Когато имаш нужда от помощ, очакваш да се обърнеш към полицай, който е обозначен като такъв и можеш отдалеч да разбереш каква е професията му. Никой не очаква полицаят да е по бански например (освен ако не е полицайка, но това е друга тема за една друга рубрика).

Иначе казано, дрехите са послание. Ето най-общо типовете послания, които дрехите ни изпращат към околните:

1. „Сериозен съм и много искам да направя добро впечатление”

Превод на езика на дрехите: Костюм, риза с вратовръзка и традиционна, пригладена прическа

Такива дрехи казват: ти си успешен мъж, вероятно шеф. Особено ако костюмът е хубав и ти стои добре и ако имаш запомнящ се аксесоар като хубав часовник или стилна вратовръзка.

Посланието е подходящо за: интервю за работа, важна бизнес среща и изобщо събитие, където целта ти е да впечатлиш, най-вече професионално.

2. „Сериозен съм, но основната ми цел не е да ви впечатля”

Превод на езика на дрехите: Костюм и риза без вратовръзка; или пък риза с вратовръзка, сложена на дънки и сако или яке; изобщо, умело съчетание на официалното и спорното.

Такива дрехи казват: ти си успешен и не се опитваш да впечатлиш на всяка цена. Присъствието, идеите и способностите са достатъчни и нямаш нужда от най-високото ниво на официалност.

Посланието е подходящо за: (полу)официални случаи, които обаче не изискват да си дървен и прекалено формален. Също и за изискано парти. Или когато искаш да покажеш, че изобщо не се чувстваш като богоизбран, че си поканен на някакво място.

„Аз съм лошо момче” или „Аз съм добро момче“…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here