Най-необикновеният часовник

0
707

Bird Repeater

Реклама

Часовникът се е появил като вещ, задоволяваща потребността да знаеш колко е часът. Въпреки тази основна функция обаче с годините някои часовници еволюират до аксесоари или дори, както е случаят с този, до произведения на изкуството и техниката.

Това е вид часовник, който се нарича минутен репетир. В исторически план репетирите са се появили преди изкуственото осветление да стане широко разпространено. За да може да се каже колко е часът в тъмното, при липса на лампи, са измислили репетирите – часовници, които звънят по определен начин за часове и минути.

Този часовник репетир се казва Bird Repeater и е на швейцарската марка Jaquet Droz. Нейният основател Пиер Жакет-Дроз (1721–1790) обичал орнитологията и механичните играчки. Затова, в негова чест, Jaquet Droz са направили минутен репетир с механични птици.

Часовникът е разработван две години и всичко по циферблата му е правено на ръка. Според създателите му той разширява границите на възможното в часовникарското изкуство.

Bird Repeater

Часовниците репетири включват звуковете си с натискане на копче. Когато се натисне копчето на този часовник, всичко в него оживява – водопадът зад птиците започва да „тече”, птицата-майка започва да храни малките си с червей, най-малкото птиче се подава от черупката си, а птицата-баща разперва криле.

Диаметърът на корпуса е 47 мм, а дебелината му е 18,4 мм.

Само 16 бройки от Bird Repeater ще бъдат направени – 8 от 18-каратово злато и още 8 с диаманти.

Часовникът ще бъде показан на изложението в Базел догодина. Цената му ще е близо половин милион швейцарски франка (над 400 000 евро).

Виж видеото, но бъди предупреден – ако си в подходящо настроение и си пуснеш видеото със звук, е възможно то да те настрои или да медитираш, или да се опиташ да нарисуваш авангардна картина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here