Копчета за ръкавели

0
1342

Копчета за ръкавели

Реклама

Тези малки детайли са една от малкото възможности да бъдем оригинални, когато сме облечени официално. Освен като основно „бижу” към строги костюми обаче, копчетата за ръкавели могат да се използват и като аксесоар с по-неофициални дрехи.

За разлика от повечето мъжки бижута, копчетата за ръкавели са се родили не заради практическа нужда, а като украшение. Това се е случило още през Средновековието. Но едва през 19 век те стават популярни, защото тогава се появяват така наречените „френски маншети”.

Френските маншети (маншет – най-долната, по-твърда част на ръкавите на една риза) се отличават от останалите по това, че са двойни и се носят прегънати нагоре. Именно с този тип ризи започват да се носят копчета за ръкавели.

Единичен и двоен маншет

За да има смисъл от копчетата за ръкавели, ризата трябва да е без копчета на ръкавите – вместо копче и илик, на маншетите има само два илика. Има и ризи, които са едновременно и от двата вида – те имат илик от едната страна и илик и копче от другата.

Какъв е смисълът?

Очевидно с копчета е по-удобно, защо тогава ни трябва да стягаме маншетите на ризата с копчета за ръкавели? Просто е по-официално. Този аксесоар се свързва с много официалното облекло, а и дава възможност за по-оригинален завършек на една риза, отколкото са копчетата. Освен това копчетата за ръкавели се правят и по поръчка, могат да имат монограм и т.н.

Как се слагат…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here