Вечното кожено яке

0
127

Брад Пит

Реклама

"Матрицата"
"Терминатор"

През последните години видяхме и други варианти на кожено облекло – дългото палто на Киану Рийвс в „Матрицата” (1999 г.) и червеното кожено яке на Брад Пит в „Боен Клуб” (1999 г., горе)

Не можем да пропуснем още едно класическо филмово кожено яке – това на Арнолд Шварценегер в „Терминатор” (1984г.) Друг известен актьор, който облича кожено яке в един от първите си филми, е Мел Гибсън в „Лудият Макс” (1979 г., най-долу)

Защо коженото яке се е превърнало в нещо като вечна мода, въпреки многото си варианти? Първоначалната причина е безспорна – кожата защитава тялото от различни атмосферни влияния, топли и издържа дълго време. Трябват й 20-30 години, за да започне да се поврежда. Затова тя се е използвала винаги от мъже, които са били или на път, или изложени на някаква опасност – от каубоите до първите самолетни пилоти. Самолетите в началото на 20 век нямали днешните пилотски кабини и пилотите трябвало да са облечени в дрехи, които да ги пазят от студа – така се родил имиджът на авиатора.

Тази далечна история е натоварила коженото яке с усещане за сила, устойчивост и издържливост, което то е запазило и до днес.

Мел Гибсън

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here