Вечното кожено яке

0
676

Имиджът на моториста, авиатора или рок звездата – всичко това го има в тази дреха на 20 век. В различните си вариации тя е част от модата през последните над 60 години и все още продължава да се променя и пригажда към начина ни на живот. Бунтар, опасен човек или герой – с тези внушения коженото яке влиза в масовата култура и не я напуска.

Реклама

То влиза с пълна сила и в киното, а и чрез него. Има филми, чиито уроци по стил могат да се използват и днес, включително що се отнася до кожени якета.

Марлон Брандо

Един от първите актьори, които подлудяват тийнейджърите по света, появявайки се в кожено яке, е Марлон Брандо (горе). Във филма “The Wild One” (1953 г.) той играе лидер на банда, която тормози малко градче. Заради тематиката си филмът е критикуван и забраняван, но пък коженото яке на Брандо става емблематично. Това е първият филм за мотористи, който става известен по целия свят. Не е чудно, че след него коженото яке става истински хит, като моделът, който Брандо носи във филма, остава известен като класическото кожено яке на моториста или рокера.

Именно 50-те и 60-те са времената…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here