Летните панталони: каки

0
1469

Идват топлите месеци и вече се замисляме за по-светли и леки дрехи. Ето няколко неща за една универсална лятна мъжка дреха – светлият памучен панталон – откъде е дошъл и как да си изберем подходящ за нас.

Реклама

Думата „каки” е извървяла дълъг път. Днес в англоговорящите страни “khakis” се наричат всички памучни спортно-елегантни мъжки панталони, които са в нюансите на цвета каки.

Британските униформиА всичко е започнало в Индия. Първите колониални британски войски, които пристигат в Индия, носят червеникавокафяви униформи, които ги правят много лесни мишени на фона ня песъчливия пейзаж. Тогава те откриват цвета каки – пясъчен цвят. Той има много по-добри камуфлажни качества. Започват да боядисват белите платове с чаени листа и взимат думата „каки” от персийския език през хинди и урду. Буквално тя означава „с цвят на пясък/пръст”. (Французите наричат „каки” малко по-зеленикави цветове.)

„Каки” става и името на плата, от който се правят униформите – памук, понякога смесван с вълна. А постепенно започват да наричат така и самите униформи.

За около един век пясъчният цвят преминава и в цивилното облекло и става особено предпочитан за леки мъжки панталони. Така думата започва да се използва в ново значение – памучни спорно-елегантни панталони.

Те са много удобни през топлите месеци. Как да си изберем такъв панталон?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here