Какво казват дрехите ти за теб

0
484

Какво казват дрехите ти за теб

Реклама

Какво са дрехите? Те са нещо повече от средство срещу това да ходим голи. Дрехите ти носят определени послания – за теб, за професията ти, за емоциите ти, за амбициите ти. За някои хора тези послания може да не са толкова ясни, но в повечето случаи околните успяват да научат повече, отколкото предполагаш, само от дрехите ти.

Някои учени даже твърдят, че съществува такова нещо като „психология на обличането”. И че дрехите ти не само предават послания на другите, но и могат да покажат на самия теб какви проблеми имаш, за да можеш по-лесно да ги решиш. По тази логика именно чрез дрехите си можеш да промениш не само начина, по който те възприемат околните, но и начина, по който ти самият мислиш за себе си.

Как работят дрехите: добрият имидж

Кои дрехи създават добър имидж? В зависимост от повода, мястото и социалната ситуация те могат да са най-различни, но като цяло отговорът може да се обобщи с една дума: „класика”.

Ако искаш да направиш впечатление на интервю за работа, на първа среща или на важно социално събитие, класическите дрехи са онези, които ще свършат най-добра работа. Костюм и вратовръзка за официално събитие, лек ленен панталон и изчистена риза за лятна вечер или дънки и тениска за неделен следобед. Класиката има много лица, но всички имат едно общо нещо – това са дрехи и стилове, които са се доказали през годините и с които не можеш да сбъркаш.

Как работят дрехите: не толкова добрият имидж

Кои дрехи ти създават лош имидж? Това са онзи тип дрехи, които изглеждат така, сякаш са били първите, които си видял в гардероба. Също така, това са дрехи, които не отговарят на възрастта, социалното положение, професията, типа на тялото и т.н. С една дума – ако дадени дрехи те карат да се чувстваш зле в тях, то най-вероятно изглеждаш зле в тях. И си създаваш лош имидж.

Дрехите не говорят само на околните

Както стана дума, някои учени вече изследват влиянието на дрехите върху психологическото състояние на човека. Според тях дрехите карат хората, които ги носят, да се чувстват по определен начин.

Учени от университета „Нортуестърн” в САЩ направили експеримент, в който дали на група доброволци бели престилки, като казали на част от тях, че това са лекарски престилки, а на друга част – че това са престилки на художници. След това дали на всички да изпълняват някакви задачи. Оказало се, че онези, които мислели, че са облечени в лекарски престилки, били по-внимателни и по-старателни в изпълнението на задачите. Т.е., дрехите оказвали влияние върху действията им.

Изводът: обличай се така, както искаш да се чувстваш

Искаш да се чувстваш успешен? Силен? Секси? Богат? Избери си дрехи, които те карат да се чувстваш по този начин и така, казват учените, ще повлияеш върху начина, по който околните те виждат.

Доколко външността влияе на вътрешния ни свят може да е обект на дискусии, но със сигурност всеки от нас се чувства по-добре, когато е спретнат и стилен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here