Как да си избереш официална риза

0
1744

Риза

Реклама

Официалната риза е нещо, което задължително трябва да присъства в гардероба на един мъж. Ако стилът ти на обличане е по-спортен, може би е достатъчно да имаш една-две официални ризи, а иначе броят им зависи изцяло от възможностите и желанието ти.

Как обаче да си избереш официална риза? Има четири основни неща, на които задължително трябва да обърнеш внимание: размерът, кройката, цветът и материята. Ето подробният гайд на Vratovrazka.bg за всяко едно от тях:

Размерът

Това може би е най-сложният въпрос. Едно от първите неща, които се забелязва при официалната риза, е дали тя ти стои добре и дали размерът е подходящ за теб.

Едно от основните неща, по които официалната риза се различава от по-спортната, е точно размерът. Ако официалната риза ти е по мярка, тя трябва да изглежда така, сякаш е направена за теб. Докато при спортната можеш да си позволиш по-свободна кройка, при официалната не можеш да правиш компромиси с това, че малко ти виси или ти е широка. Разбира се, това не значи да ти е тясна и платът между копчетата да се отваря.

Кои размери да гледаш

Раменете

Обърни специално внимание на раменете – там ризата трябва да ти пасва идеално. Шевовете на раменете трябва да са съвсем малко – не повече от 2 см – навън от края на раменете ти.

Врата

За да определиш дали ризата ти е точно на врата, закопчей всички копчета догоре. В това положение яката ти трябва да е плътно прилепнала, като между нея и врата ти има място спокойно да пъхнеш показалеца си.

Дължината на ръкавите

Когато отпуснеш ръце надолу, ръкавът ти трябва да стига до малко под китката (около 2,5 см под нея), но да е над вдлъбнатината между палеца и показалеца ти. Ако пробваш ризата със сако, нейните ръкави трябва да се подават под ръкавите на сакото по-малко от един сантиметър (около 6-7 мм).

Кройката…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here