Великият Гетсби и стилът на 20-те

0
1563

„Имах онова познато убеждение, че животът започва отначало през лятото.“
– Франсис Скот Фицджералд, „Великият Гетсби“

Реклама

Великият Гетсби и стилът на 20-те

Днес ни изглежда почти невероятно, че е имало времена, в които мъжете не просто са нахлузвали чифт дънки и една тениска и са били готови да излязат и че преди 100 години копчетата за ръкавели са били нещо съвсем нормално за гардероба на един мъж.

За това се замислих покрай предстоящата премиера на филма „Великият Гетсби” на Баз Лурман.

За Гетсби

Романът „Великият Гетсби” на Франсис Скот Фицджералд е публикуван през 1925 г. и се смята за най-добрата творба на писателя. В книгата си Фицджералд описва 20-те години на 20 век, улавяйки по изключителен начин духа на времето.

Бурните години

Така наричат 20-те години на 20 век в САЩ – the Roaring Twenties. В периода между двете войни всичко се случва с шеметна скорост и икономическият подем води до бързо развитие на изкуствата и културата. Ню Йорк, Чикаго, Лондон и Париж са точки, в които на изтънчени приеми се събират имената на онова време. Жените са блестящи, киното, танците и джазът са в постоянен подем и до краха на Уолстрийт през 1929 г. всичко изглежда в във възход.

Модата

Костюми, вратовръзки, папийонки, копчета за ръкавели и пригладена коса – това е мъжката мода през 20-те години.

Една колекция на Brooks Brothers

Вдъхновени от излизането на филма, Brooks Brothers са пуснали специална колекция „Великият Гетсби”. Всъщност именно Brooks Brothers са създали костюмите за филма, заедно с носителката на Оскар за дизайн на костюми Катрин Мартин.

Колекцията, – която съдържа подобаващо количество официални обувки и ленени костюми, – все пак не е твърде официална, за да могат дрехите да се носят спокойно и в 21 век:

{morfeo 858}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here