Как да се грижиш за пуловерите си

0
498

ПуловерКогато си купуваме една дреха, естествено искаме да я запазим в добрия й вид колкото е възможно по-дълго. В това отношение с пуловерите е най-сложно, защото те лесно се раздърпват и губят формата си, ако не се грижим добре за тях. Затова ето няколко неща, които трябва да спазваш, за да бъдат любимите ти пуловери винаги в добра форма.

Реклама

Прането

Не слагай плетените пуловери в пералнята заедно с останалите дрехи. Най-добрият вариант за тях е ръчното пране. Ако все пак не ти се занимава с това, пусни пералнята на ниски градуси. Не ги суши в сушилня – има вероятност да се свият и да станат такива, каквито са били дрехите ти в детската градина.

Ръчното пране си остава най-сигурният вариант за пране на пуловер. Накисни дрехата в хладка вода за двадесетина минути, преди да я изпереш. Ако переш два пуловера едновременно, те трябва да са с подобни цветове. Не простирай мокрите пуловери вертикално, защото има огромна вероятност да ги превърнеш в роклички. Вместо това сложи дрехата на чиста кърпа, завий я на руло и остави така няколко минути, за да поеме основната част от влагата. Избягвай прекалено здравото изцеждане. След това на суха кърпа метни пуловера хоризонтално на някаква плоскост. Намери начин да оставиш дрехата в този вид навън, за да изсъхне на пряка слънчева светлина. Ако сушиш вълнен пуловер в затворено помещение, има опасност да изсъхне бавно и от влагата да придобие неприятна миризма, което на практика ще обезсмисли труда ти.

ПуловерСлед като пуловерът изсъхне, можеш да махнеш образувалите се пухчета, останалите косми и т.н. с помощта на много мека четка.

Химическо чистене

Това е вариант, но по-добре е да не прибягваш до него много често. Химикалите скъсяват живота на плетените дрехи.

Ако решиш, че пуловерът е получил някакви гънки по време на прането, можеш да го изгладиш, но на много ниска степен. Не прибирай пуловер, докато още е влажен след прането.

Дрехите трябва да са абсолютно сухи, преди да ги подредиш в гардероба, защото иначе ще се появи същата онази миризма на застояла влага, за която вече стана дума. Ако имаш проблеми с молци, използвай само естествени продукти срещу тях, например лавандула и кедър. Нафталинът не е добра идея, защото мирише прекалено силно и миризмата му ще остане в пуловерите ти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here