Как да бъдеш официален през лятото

0
122

Официално

Реклама
  1. Ако в поканата (устна или писмена) няма указание за дрес код, а събитието все пак е официално, обади се и попитай.
  2. Ако по някаква причина не можеш или не искаш да се обадиш, а не желаеш да рискуваш да не се достатъчно официален, тогава избери по-официалния вариант.

Във втория случай можеш да направиш компромис и да облечеш сако върху риза с къс ръкав и без вратовръзка. Така, ако събитието позволява, ще можеш да се съблечеш и да ти е комфортно. А ако не позволява и всички са със сака, и ти ще си стоиш със сакото. Но това важи само в случай, че поканата за събитието не е държала на най-официалното облекло! В този случай, ако всички съблекат саката си и под тях са с ризи с дълъг ръкав, а само ти си с къс, ще ти стане неудобно; а може и да останеш със сакото си, да ти е горещо и да изглеждаш странно, защото всички останали са по риза.

Което ни връща към последното универсално убежище, ако не знаеш как да се облечеш на делово или официално събитие – официалната риза с дълъг ръкав, с или без вратовръзка, с или без сако в зависимост от случая. Тази риза поне ти гарантира, че няма да изглеждаш по-неглиже, отколкото трябва.

Цветовете

През лятото е допустимо да са светли. При ризите светлият цвят е традиционен, така че няма опасност да изглеждаш не на място. Съвсем приемливи са и по-тъмни райета например. Спокойно можеш да прибавиш повече цвят, като все пак се въздържаш от крещящо ярките нюанси и фигуралните и флорални мотиви.

Материите

Задължително са леки и естествени, най-добре памук или лен.

Аксесоари и обувки

Ако се налага да си с костюм или поне с риза с дълъг ръкав, значи важат същите правила, както за официалното облекло през всеки сезон. А именно: никакви маратонки, официални обувки с чорапи в подходящ цвят, никакви излишни бижута.

НАСА

Изключение, което потвърждава правилото

Да се върнем към началото. Ако се чудиш къде все пак си виждал ризи с къс ръкав с вратовръзка, то вероятно е било в някой от филмите, в които астероид тъкмо ще се сблъска със Земята. Служителите на НАСА в контролните зали обикновено са с вратовръзки на къс ръкав. Иначе казано, този стил е позволен, само ако имаш химикалка зад ухото и крещиш: „Давай, бейби! Излети!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here