През дългата история на кафето са се развили най-различни начини за приготвянето му. Основните методи имат разновидности, но като цяло смляното кафе може да се приготви по три начина: турско, еспресо и с филтър.
Турско кафе
Това е един от най-старите начини за приготвяне на кафе. Докато останалите начини са се развили едва през 20 век, през 15 и 16 век турското кафе вече е популярно на много места.
Много важно за този начин на приготвяне е кафето да е ситно смляно. Турското кафе е популярно в арабския свят, Турция, части от Африка и Балканите.
Приготвяне
Водата и кафето се смесват в джезве, по желание се добавя захар (за традиционното турско кафе захарта е задължителна) и сместа се оставя да заври, след което веднага се вдига. Може да се върне отново на котлона, за да заври втори и трети пъти, но не трябва да се оставя да ври повече от секунда.
Турското кафе е доста силно. Затова се пие в малки чашки.
Еспресо…