Уиски, фъстъци и кока-кола

0
178

Tallulah

Реклама

Това са съставките на Tallulah – един коктейл, измислен в малка кръчмичка в Алабама.

Местенцето се казва Ollie Irene и се намира в Бирмингам, Алабама. Там са забъркали този коктейл с три съставки, който е доста сложен за приготвяне, но пък изглежда доста интересно.

Сложността идва от една от трите съставки – фъстъчен сироп. Това е нещо, което трябва да направиш предварително. Изисква усилие и планиране, но пък звучи като нещо доста приятно за лятото.

За около 1 чаена чаша и нещо фъстъчен сироп ти трябват:

2 чаени чаши печени безсолни фъстъци
1 1/2 чаена чаша захар
1 1/4 чаена чаша вода
1 чаена лъжичка портокалова есенция
30 грама водка

Фъстъците се смилат с кухненски робот. Захарта се смесва с водата и се слага на среден огън. Разбърква се постоянно, докато захарта се разтвори. Сместа се оставя да ври около 3 минути. След това се добавят фъстъците и сместа се оставя да къкри още няколко минути. След това температурата отново се повишава и точно преди да заври отново, се сваля от котлона. Покрива се с капак. Оставя се поне 6 часа, след което се прецежда и се добавят портокаловата есенция и водката. Разбърква се и се съхранява в хладилник, но не повече от две седмици.

Самият коктейл

Коктейлът е наречен Tallulah на името на пралелята на един от собствениците на кръчмичката, която била много голям фен на уискито.

Съставки:

50 грама уиски
30 грама фъстъчен сироп
Кока-кола

Приготвяне:

В чаша с кубчета лед се сипват уискито и фъстъченият сироп. Разбърква се и се долива с Кока-кола на вкус. Поднася се с печени фъстъци.

Създателите на коктейла твърдят, че резултатът е едновременно алкохолен, фъстъчен и приятен на вкус. Tallulah напомня на южните американски щати и изглежда като доста приятно лятно питие.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here