Коктейл Tom Collins

0
676

Ню Йорк, 1874 г.

Реклама

– Виждал ли си Том Колинс?
– Кого?
– Том Колинс.
– Не познавам човек с такова име.
– Ами, по-добре го намери, защото той те познава и говори за теб.
– Говори за мен? Как така?
– Ами, така, казва някои доста груби неща. Нарича те с обидни имена.
– Наистина ли? Том Колинс, казваш?
– Да.
– И къде мога да намеря този Том Колинс?
– Ами, по това време обикновено е в бара на Джак зад ъгъла.
– Отивам да го намеря и ще му дам да разбере!

И обиденият става ядосан и тръгва към бара на Джак зад ъгъла. Само че когато отива, се оказва, че е закъснял – Том Колинс току-що си е тръгнал. А къде е отишъл? Май споменал нещо за кръчмата на Питър Пирата. Тя е на другия край на града, само че обиденият е решен да намери Том Колинс и се отправя нататък.

Вестници

През 1874 г. в Ню Йорк, Пенсилвания и на други места из САЩ се оказва, че много хора са обидени от Том Колинс. Той явно приказва лошо за всички, а най-неприятното е, че след като наговори клеветите си, изчезва и никой не може да го намери.

Вестниците често публикуват съобщения за местата, където Том Колинс е бил забелязан, придружени с апели към населението да намери клеветника. Той обаче винаги е една крачка пред преследвачите си.

– Виждал ли си Том Колинс?
– Не, но и аз го търся!

Минава известно време, преди вестниците да се усетят, че това е шега и че Том Колинс не съществува. В интерес на тиражите обаче те продължават да публикуват съобщения за него, докато малко по малко всички разбират, че Том Колинс е една масова измама, за която и до днес не се знае как и от кого е била започната.

Tom CollinsПреди номерът да бъде разкрит обаче, се случило нещо друго.

Тъй като хората най-често търсели Том Колинс по баровете, барманите скоро се усетили, че това е чудесна възможност. И на въпроса „Тук ли е Том Колинс?” те започнали да отговарят с „Да, ей сега ще ви го сервирам.” Шегата се превърнала в коктейл. При това коктейл, особено подходящ за лятото.

Първата рецепта за коктейла Tom Collins е от 1876 г. Тя е публикувана в „Ръководство за бармана” на Джери Томас – бармана, който се смята за баща на американската миксология.

Съставки

– джин и лимонов сок в съотношение 2:1 (най-добре е лимоновият сок да е прясно изцеден)
– 1 ч.л. захарен сироп
– газирана вода
– кубчета лед
– за украса: резен лимон и една коктейлна череша

Приготвяне

Ледените кубчета се изсипват във висока чаша. Добавят се джинът, лимоновият сок и сиропът. Долива се с газирана вода и се разбърква добре. Сервира се с резен лимон, черешка и сламка.

Tom Collins

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here