На официален обяд или вечеря – това е обстановка, в която отвсякъде те дебнат въпроси, свързани с етикета. Какво, на кого, кога, как? Ето няколко въпроса, които може би те мъчат на такива официални места.
Сол и пипер
Ако някой те помоли за солта, само нея ли му даваш или целия комплект?
Учтиво е да подадеш всичко, целия прибор с черния пипер, олиото, оцета и т.н. Също така се смята за грубо, ако някой те помоли за солта и ти първо да я използваш и чак след това му я подадеш.
Учтиво ли е да сложиш подправки на храната си, преди да си я опитал?
Не е учтиво. Това се смята за обида към готвача. Храната трябва първо да се опита и чак тогава, ако е необходимо, да се подправи. Прекаляването с подправките в официална обстановка също трябва да се избягва, защото изглежда малко детинско.
Косъм в храната!
Какво правим в такъв случай? Имаш няколко варианта. Можеш дискретно да извадиш косъма, да ядеш около него или пък учтиво да помолиш келнера за друго блюдо. При всички случаи обаче сцената не е вариант, както и обявяването на случката на всеослушание – ако развалиш апетита на цялата маса, косъмът няма да изчезне.
Ако трябва да напуснеш масата
Правилният начин е да кажеш „Извинете ме”, без да даваш обяснения къде отиваш. Ако ставаш по време на самото хранене, остави приборите си така, че да е ясно дали си приключил или не. И в двата случая не е прието приборите да се оставят с дръжките на масата. Ако си приключил с яденето, оставяш приборите в положение четири и десет часа, а ако не си – три часа, към центъра (дръжките са на три часа).
Ако някой кихне…