Shaken, not stirred

0
454

Коктейли

Реклама

Кога един коктейл се приготвя в шейкър и кога се разбърква? Ако искаш да покажеш уменията си следващия път, когато имаш гости, или ако просто ти се ще да усвоиш малко по-добре технологията за приготвяне на коктейли, този въпрос трябва да получи отговор.

Шейкърът: изстудяване и разпенване

По принцип шейкърът е предпочитан метод, ако искаш да изстудиш по-добре коктейла, защото като сложиш кубчетата лед и ги разклатиш здраво заедно с останалите съставки, ледът ще се разтопи и ледената вода ще охлади коктейла. Друг ефект на шейкъра е, че в него коктейлът се разпенва, затова трябва да се има предвид, че докато за някои коктейли това е добре, за други не е.

Кое от двете?

Именно от това дали пяната е добре или не за конкретния коктейл зависи дали ще го сложиш в шейкъра или ще го разбъркаш. Ето две кратки правила, които можеш да използваш, ако се чудиш кой от методите да избереш:

1. Използвай шейкъра, ако коктейлът съдържа сок, мляко (или друг млечен продукт) или яйца. Това са съставки, които изглеждат по-добре и имат по-приятен вкус, когато са разпенени.

2. Само разбърквай, ако коктейлът съдържа единствено твърд алкохол като например Мартини. Разбъркването е за предпочитане и ако коктейлът се сервира без лед, отново като Мартини.

Именно Мартинито си обаче Джеймс Бонд предпочита “Shaken, not stirred” (приготвено в шейкъра, а не разбъркано), което е просто доказателство, че в крайна сметка освен въпрос на правилна технология, един коктейл е въпрос и на вкус. Ако 007 си пиеше Мартинито като всички останали, прочутата му реплика изобщо нямаше да е толкова прочута.

Как се разбърква коктейл

Лъжица за разбъркване на коктейлиАко си решил да разбъркваш, добре е да имаш предвид няколко неща:

1. Хубаво е да имаш лъжица за разбъркване на коктейли – дълга и тънка (вляво).

2. Първо изстуди чашата или каната, в която ще смесваш съставките. Най-добре е съдът да е стъклен. Изстуди и чашите, в които ще сервираш. Изстудяването може да стане, като сложиш чашите за кратко в камерата на хладилника или за по-дълго в самия хладилник. Другият вариант е да ги напълниш със студена вода и лед и да ги оставиш така за 5 минути.

3. Ако коктейлът е с лед, първо сложи леда в съда, в който ще приготвяш коктейла, след това добави останалите съставки и с помощта на лъжицата внимателно и със стабилна ръка разбърквай около 1 минута.

4. Внимателно сипи получената смес в чашите за сервиране и украси.

снимка най-горе:VanciyAllie, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here