Коктейл Rob Roy

0
889

Rob Roy

Реклама

Роб РойНаричат Роб Рой шотландския Робин Худ.

Робърт Рой МакГрегър живял през 17 и 18 век и си спечелил репутацията на благороден разбойник, защото помагал на бедните, докато бил обявен за престъпник. Причината МакГрегър да е извън закона била, че не си е платил един заем. Всъщност обаче вината не била негова, казва историята, а на негов служител, който избягал с парите. Така несправедливо обвиненият Роб се превърнал в симпатичен бандит, помагащ на нуждаещите се, както и в шотландски герой.

Близо два века по-късно се появява коктейл, наречен в негова чест Rob Roy. Наричат го още „шотландски Manhattan”.

Съставки

3 части шотландско уиски (например около 45 г)
1 част сладък вермут (например около 15 г)
Ангостураняколко капки битер Ангостура (битер, произвеждан в Тринидад и Тобейго на спиртна основа от растения от вида Gentiana) (вдясно; снимка: Chriusha, Wikimedia Commons)

Приготвяне

Съставките се смесват в кана или друг подобен съд, в който предварително е сложен лед. Разбърква се добре. След това внимателно се налива в изстудена коктейлна чаша и се украсява с коктейлна череша.

Вариации

Има и по-сух вариант на Rob Roy, в който се използва сух вместо сладък вермут. В този случай украсата е маслина. А може да се направи и по трети начин – като се сложат и сух, и сладък вермут и се украси с резен лимон.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here