Как да налееш перфектната чаша шампанско

0
134

Чаша шампанско

Реклама

Френски учени са готови да ти дадат инструкции, след като са прекарали доста време в експерименти (горките учени!).

Накратко: за да запазиш най-добре вкуса и пенливостта на шампанското, налей го, като наклониш чашата и след това го сипваш по стената й. (По начина, по който се сипва бира без пяна.) Това е доста по-добре за вкуса на шампанското, отколкото да го сипваш отгоре, в права чаша.

Всъщност при накланянето на чашата се запазват по-големи количества от разтворения в шампанското въглероден диоксид. Предишни проучвания (отново, горките учени!) са показали, че мехурчетата, които се формират при излизането на разтворения въглероден диоксид на повърхността, помагат при пренасянето на вкуса и аромата на шампанското. Наливането на шампанското под наклон е по-леко и нежно от наливането направо отгоре и затова с наклона се запазват до два пъти повече мехурчета.

Дългите и изчерпателни изследвания (на тези учени дали им плащат вредни?) са доказали също, че най-добре за вкуса на шампанското е то да се изстуди много добре, преди да се сервира. Отново причината са мехурчетата – те се загубват по-лесно при по-високи температури.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here