Можеш да ядеш пица в ресторант в някое китно италианско градче. А можеш да си вземеш пица на парче от улицата. И в двата случая името все ще е „пица“, обаче няма да е едно и също.
Така стоят нещата и с мартинито. То може да е просто „мартини“, а може и да е „перфектното мартини“. И понеже най-старият коктейл в света заслужава да се направи както подобава, ние избираме втория вариант.
6 неща, които ти трябват за перфектното мартини:
1. Лед
2. Студени коктейлни чаши. „Студени“ е ключовата дума. Най-добре е да са стояли в хладилника или фризера около един час преди да започнеш да правиш мартинито.
3. Шейкър, изстуден. Може да се замени със стъклена кана.
4. Вермут, изстуден.
5. Джин, изстуден. Не водка. Джеймс Бонд може да го пие с водка, но тогава това не би трябвало да се нарича мартини.
6. Украса – зелена маслина или лимонова кора. Това са единствените две неща, които се използват за украса на истинското мартини. Ако го украсиш с резенче маринован лук например, вече се казва (мартини) Гибсън. За да е наистина перфектно мартини, маслинките е по-добре да са без чушка.
Количеството
Мартинито не е коктейл, който се пие в чаша за бира. Идеалното количество е под 100 грама, около 85-90. Съотношението на джина към вермута е 3:1.
Приготвянето на перфектното мартини в 10 стъпки…