От тоалетната на слона до чаша кафе

0
1065

Black Ivory
Кафето се вари пред клиента

Реклама

Сети ли се от какво се прави това кафе? Съвсем правилно. От слонски изпражнения.

Идеята не е нова. Едно от най-скъпите кафета в света Копи Лувак отдавна е известно с особения си произход. То се прави от кафени зърна, които са преминали през храносмилателната система на дребен азиатски хищник (цялото му име е азиатска палмова цивета). Иначе казано, кафе от изпражнения. Копи Лувак идва от остров Суматра.

В Тайланд обаче са решили да надцакат циветата, като са наели слон за същата работа.

Кафето им се казва „Черна слонова кост” (Black Ivory) и се прави от зърна, които са погълнати от тайландски слонове, преминали са през храносмилателния им тракт и накрая са отделени за радост на любителите на кафе.

Казват, че кафето било доста пивко.

Разбира се, нещо толкова особено няма как да е евтино. „Черна слонова кост” е на цена $1100 за килограм, което го прави едно от най-скъпите кафета в света.

Причината е естественият начин, по който се произвежда.

Ако имаш желание да пробваш нещо такова, можеш да отскочиш до Тайланд. Тамошната хотелска верига Anantara Hotels предлага „Черна слонова кост” срещу около $50 за две чашки.

От хотелската верига споделят тайната на необикновения според тях вкус на кафето. Причината била, че при храносмилателния процес ензимите на слона разграждат протеините на кафето, които са основен фактор за горчивия вкус. Така резултатът е по-малко протеини и по-малко горчиво кафе.

Процесът по обработка на кафето не е много лесен. След като слоновете отидат по голяма нужда, техните дресьори смело заравят ръце в резултата, търсейки естествено преработените зърна. След това зърната се сушат на слънце и после от тях се приготвя кафе.

Всичко това се случва в специален център за спасяване на слонове, собственост на хотелската верига. В центъра живеят 30 слона и техните дресьори със семействата си.

„Черна слонова кост” дава нов смисъл на органичното производство. Няма как да не признаем, че трудно може да се измисли по-натурален процес от този.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here