Най-старото шампанско в света

0
429

Veuve Clicquot

Реклама

30 бутилки шампанско, които в продължение на 230 години са стояли в потънал кораб на дъното на Балтийско море – това е нещо, което със сигурност се струва да се опита. И специалисти-сомелиери вече са го опитали, след което са обявили, че вкусът на шампанското е невероятен.

Бутилките са намерени от гмуркачи на 55 метра дълбочина между Швеция и Финландия, в близост до останките на потънал кораб. Предполага се, че те са част от пратка от френския крал Луи XVI за руския императорски двор. Ако това се потвърди, шампанското наистина ще се окаже най-старото годно за пиене в света.

Макар и това да не е потвърдено все още, се смята, че шампанското е Veuve Clicquot – една от най-старите и най-известни марки шампанско. Намерените бутилки са имали котва на корковите тапи, а според специалисти само Veuve Clicquot са използвали този знак.

Историята разказва, че първото шампанско Veuve Clicquot е произведено през 1772 г., но първите бутилки са оставени да отлежават 10 години, затова се смятат за произведени през 1782 г. След това, през 1789 г., избухва Френската революция и производството спира. Затова 30-те бутилки най-вероятно се произведени в периода между 1782 и 1789 г.

Шампанското се е запазило толкова добре благодарение на студа и тъмнината на морското дъно, които са се оказали изключително подходящи условия.

Гмуркачите не знаят дори името на кораба, защото видимостта под водата е била много слаба – това разказва ръководителят на гмуркачите Кристиян Екстрьом.

Къде точно са намерени бутилките – това се пази в тайна от гмуркачите. Възможно е освен 30-те, които те са извадили, да има и още. Ако те се предложат на търг и наистина се докаже, че са пратени от Луи XVI, цената на една бутилка може да достигне огромни суми.

Преди това обаче местните власти ще трябва да се разберат кой притежава останките от кораба. Мястото, където е той, е близо до Аландските острови, които са част от територията на Финландия, но имат автономия и населението им говори шведски.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here