Най-старото шотландско уиски

0
859

Най-старото шотландско уиски

Реклама

След като е отлежавало 72 години в дъбови бъчви, най-старото известно малцово шотландско уиски е пуснато на пазара от шотландската компания Gordon and MacPhail. То е на пивоварната Mortlach, която се намира в най-известния шотландски район, свързван със скоча – Стратспей.

Най-старото шотландско уискиУискито беше дегустирано на специално парти в замъка в Единбург, докъдето го ескортираха военен отряд и шотландски гайди.

Отлежалото уиски е сипано в бъчвите на 15 октомври 1938 г. от дядото на днешните директори на компанията. Днес, 72 години по-късно, от бъчвите ще се напълнят само 54 големи бутилки, всяка от които ще се продава на цена $15 000, и 162 по-малки бутилки, които ще се продават за по $3000. Бутилките са във форма на сълза и са ръчно направени от кристал, а тапите им са сребърни.

Бъчвите, в които е отлежавало уискито, са направени от испански дъб и преди това са били използвани за отлежаване на шери.

Дегустаторът на уиски – яка професия! – Чарлз МакЛийн описва 72-годишния скоч (който е маркетиран като 70-годишен) като ”деликатно, свежо, жизнено, плодово уиски с необичайни нотки на пушек и восък.” И добавя: „Това са най-старите бъчви с уиски, доколкото аз знам, които някога са били бутилирани. През този дълъг период от време алкохолът и дървото са се съчетали по прекрасен начин.”

Замъкът в Единбург
Замъкът в Единбург. Снимка: Klaus Hermsen, Wikimedia Commons

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here