Преди много векове, в мрачното Средновековие, хората нямали кой знае какви радости – когато Църквата всеки ден ти напомня, че за всяко прегрешение може да гориш в Ада, едва ли животът ти е особено весел. Може би затова малките удоволствия били толкова важни. Едно от тях било виното.
Когато зимата сковавала северните части на Европа, загряващите напитки били особено обичани. В някакъв момент в Германия и в скандинавските страни се сетили, че стоплящият ефект на виното може да се увеличи по един съвсем прост начин – с малко загряване. После дошла и идеята за подправките – може би защото дори вино, което било леко развалено, ставало за пиене, щом му се добавят различни овкусители.
Хората започнали да пият греяно вино с твърдата вяра, че то е полезно за здравето. Като се има предвид, че хлорирането на водата все още не било на дневен ред, може би наистина са били прави – виното по всяка вероятност е било по-чисто от много водоизточници.
Как се прави греяно вино
Същността е една – загрято вино с подправки. Оттам нататък конкретните съставки са различни в различните рецепти, както и според вкуса.
Няколко правила
1. Греяното вино не трябва да се оставя да заври – колкото по-близо е до завирането, толкова повече се влошават вкусовите му качества. Напитката трябва да е гореща, не кипяща.
2. Обикновено се използва червено вино, сортът и цената нямат особено значение, важно е да има забележим плодов вкус.
Подправките…