Коктейл Manhattan

0
488

Manhattan

Реклама

Историята на този популярен коктейл съдържа повече предположения, отколкото факти. Една от популярните легенди твърди, че той е бил забъркан за пръв път в бар „Манхатън” в Ню Йорк в началото на 70-те години на 19 век. Според тази история коктейлът е създаден за един банкет, организиран от лейди Рандолф Чърчил, майката на Уинстън Чърчил. Най-вероятно обаче това е просто легенда, тъй като по същото време лейди Чърчил е била във Великобритания, при това бременна с бъдещия британски премиер.

Останалите истории също се въртят около Ню Йорк и Манхатън, като някои поставят рождената дата на коктейла още по-рано, през 60-те години на 19 век.

Така или иначе, без значение къде, кога и как точно се е появил, днес Manhattan е един от най-известните коктейли в света.

Битер АнгостураСъставки

– 50 мл уиски (канадско или друг вид ръжено)

– 25 мл сладък червен вермут

– няколко капки битер Ангостура (битер, произвеждан в Тринидад и Тобейго на спиртна основа от растения от вида Gentiana) (вдясно; снимка: Chriusha, Wikimedia Commons)

– коктейлна череша за украса

Въпреки че коктейлът може да се направи и с друг вид уиски, именно ръженото уиски е оригиналната основна съставка, затова то дава най-добър резултат.

Чаша: коктейлна

Приготвяне

В голяма широка чаша се слагат няколко кубчета лед. Добавят се уискито, вермутът и битерът. Разбърква се с лъжичка. След това сместа се излива внимателно по обратната страна на лъжицата в коктейлната чаша и се украсява с черешката.

Много подобен на Manhattan – а според някои дори негова вариация – е коктейлът Rob Roy.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here