Mai Tai

0
860

Екзотичен коктейл с ром

Реклама

Екзотичен коктейл с ром

През 30-те и 40-те години на 20 век в САЩ се появява тики културата – полинезийска, но със западен привкус, пригодена към американския начин на живот. Представители на тази тенденция са многобройни тики барове и ресторанти първо в САЩ, а после и по света.

По онова време две вериги ресторанти от тики течението са доста популярни. Покрай ожесточеното съперничество между тях не може да се каже със сигурност в кой от двата е измислен коктейлът Mai Tai.

Виктор Жул Бержерон Младши бил собственикът на единия ресторант. Неговата история за коктейла включва доста подробности и като цяло се приема за по-достоверната. Според Виктор, когото наричали Трейдър Вик, той направил първия Mai Tai за група свои приятели от Таити. Когато го опитали, те в един глас възкликнали: „Maita’i roa!“ (Буквално: „Много добро!“, преносно: „От друг свят!“) Само „Maita’i“ значи „добър“ на таитянски.

Както можем да предположим, покрай двамата бащи на коктейла той си има и поне две рецепти. Всъщност са доста повече и всяка счита себе си за оригинална. Както при всички коктейли, точната рецепта зависи от мястото, където го пиеш, и от бармана. Ето все пак официалната версия:

Съставки

– 6 части бял ром (30 мл)
– 6 части тъмен ром (30 мл)
– 3 части кюрасо (портокал) (15 мл)
– 3 части бадемов сироп (Orgeat syrup – сироп от бадеми, захар и розова вода или вода от портокалов цвят) (15 мл)
– 1 част захарен сироп (с много висока концентрация на захар) (5 мл)
– 2 части сок от лайм (10 мл)

Чаша

Без столче (highball).

Приготвяне

Всички съставки без тъмния ром се смесват в шейкър с лед. Разбиват се добре. Смества се прецежда внимателно в чашата, която е пълна с лед, след което отгоре се слага тъмният ром така, че да плува над останалата смес. Сервира се със сламка. Може да се украси с коктейлна черешка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here