Long Island Iced Tea

0
908

Long Island Iced TeaТози коктейл е още едно доказателство за това, че колкото по-забранено е едно нещо, толкова по-силно го желаем. Long Island Iced Tea е един от коктейлите, които са забъркани за пръв път по време на Сухия режим в САЩ. За да се скрие силно алкохолното му съдържание, коктейлът е кръстен с безобидното „студен чай”, което се оправдава и от визуалната му прилика с чая. За да се подсили заблудата, още тогава са украсявали „студения чай” с резенче лимон.

Реклама

За пръв път обаче коктейлът е официално забъркан през 70-те. Тогава са му дали името, което е на най-големия остров в САЩ – Лонг Айлънд край Ню Йорк.

Въпреки невинното си име коктейлът е доста силен – с около 28% алкохолно съдържание, затова не трябва да се лъжем от вида и да внимаваме с консумацията му. Високата концентрация на алкохол в Long Island Iced Tea е заради ниското съдържание на безалкохолни съставки в сравнение с алкохола.

Как се приготвя

Long Island Iced TeaЗа алкохолната част са необходими водка, текила, бял ром и джин. Трябва също така трипъл сек (ликьор с вкус на портокал), лимонов сок, кола и захарен сироп (някои бармани го приготвят не просто с вода и захар, а и с арабска гума, която пречи на захарта да се кристализира).

Съотношението на всичко това: три части водка и също толкова текила, ром, джин, трипъл сек; пет части лимонов сок, шест части захарен сироп и съвсем малко кола. Захарният сироп се прави, като се смесят две части захар и една част вода, сложи се на котлона, за да се разтопи захарта, и се остави да изстине. Тъй като тази захар е предостатъчна, лимоновият сок трябва да е без захар. Конкретните количества на всичко това зависят от това за колко хора ще се прави, за един стандартното количество на алкохолните части е 15 мл, а на другите съставки – пропорционално.

Друг вариант е…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here