Как да вдигаш тост

0
756

Тост

Реклама

Защо е необходимо да придружаваме пиенето на алкохол с ритуал като вдигането на тост? Едва ли някой може даде отговор, макар че съществуват много теории за произхода на този обичай.

Може би най-интересната е, че вдигането на тост е древна практика, която била създадена от страх. По-точно, от страх от отравяне. Идеята е, че когато двама или повече човека си чукнат чашите, винаги има вероятност течност от едната чаша да прелее в другата (явно във въпросните древни времена са си падали по енергичното чукане на чаши). Така чрез чукането на чашите всеки един от пиещите се е застраховал – ако някой от останалите го е отровил, то той би рискувал и собствения си живот.

Дали тази история е вярна или не не се знае. Не се знае и как от страха от отравяне се е стигнало до говоренето, пожеланията, наричанията и всички останали приказки, които днес свързваме с вдигането на тост.

Без значение как се е появил, този обичай е част от културата ни и често ни се налага да го упражняваме. В приятелска компания това не е кой знае какво – едно „Наздраве” е достатъчно. Ако искаш да си по-многословен, можеш да удължиш тоста до „Наздраве за следващото наздраве!”.

Какво правиш обаче, ако си в компания, където от теб се очаква да кажеш нещо повече? Въпреки че не е толкова сложно, това все пак е говорене пред публика, което кара някои хора да се притесняват.

За да не си от тези хора, трябва да спазваш само няколко прости правила…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here