Как да поръчаш на претъпкан бар

0
315

Бар

Реклама

Ситуацията ти е позната: претъпкано заведение, в което половината хора са се скупчили около бара и отчаяно се опитват да привлекат вниманието на бармана, за да си поръчат. Той очевидно има много работа и да се вредиш е доста сложно. На моменти дори изглежда, че твоят ред никога няма да дойде и ти си мислиш дали да не се върнеш със свалено знаме при мацката, която те чака на масата, за да й кажеш, че не си могъл да поръчаш.

Не, признаването на поражението не е опция. Вместо това се замисли дали не допускаш някоя фундаментална грешка в опитите си да привлечеш вниманието на бармана и дали не би могъл да се постараеш малко повече. Виж няколко неща, които можеш да направиш в тази ситуация:

1. Винаги давай бакшиш

Ако първия път не си дал бакшиш на бармана и си изчакал той да намери и последната стотинка, която е трябвало да ти върне, не очаквай, че втория път ще си първи в списъка му. Най-вероятно ще си последен.

Колкото и да се смята, че бакшишът е нещо допълнително, в много случаи той се очаква от теб и ако не го дадеш, има вероятност да не получиш добро отношение. Ако искаш да си сигурен, че цяла вечер ще получаваш внимание, дай приличен бакшиш още при първата поръчка.

2. Не сваляй барманката

Ако барманът е жена, това автоматично събужда в много мъже желанието вместо бакшиш да й дадат телефонния си номер. Това обаче едва ли ще има желания ефект и най-вероятно няма да помогне да те обслужат по-бързо.

3. Реши какво искаш, преди да повикаш бармана

Преди да започнеш да викаш и/или ръкомахаш, реши какво ще пиеш. Ако поръчваш за група от 5-10 човека, запомни какво искат всички, преди да повикаш бармана. Или поне вземи някой от групата с теб, за да помните двамата. Така ще имаш и още един човек, който да носи питиетата. Разговори от типа „Какво ще пиеш? – Ами, не знам… Ти какво ще пиеш? – Мими, за теб джин с тоник ли? – Не, май голяма бира. Или не… Чакай…” няма да събудят топли чувства у бармана и няма да го накарат следващия път да те обслужи бързо. Най-вероятно ще те остави да си ръкомахаш.

4. Не наричай бармана със „забавни” имена

Ако си решил да стопиш леда, като подвикнеш на бармана „Шефе”, „Пич”, „Брато” или нещо подобно, по-добре се откажи. Тези имена не показват особено уважение, напротив. А докато си на бара, си длъжен да показваш уважение към бармана, защото си на негова територия. Ако го наречеш по начин, който за него е обиден, също можеш да очакваш, че ще си почакаш доста, преди да те обслужат.

снимка: Sifu Renka, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here