Есенна вечер. Влагата във въздуха е останала от скорошния дъжд. Ти си си у дома, в приятна компания, печката работи, а на масата има чаша ирландско кафе.
Когато живееш на мъгливи острови, заобиколен от влагата на океана, сякаш си задължен да измисляш начини да се стопляш. Така преди няколко века в Шотландия са се появили първите напитки тип горещ и сладък пунш. Всички те съдържат три съставки: една гореща – чай, кафе, вода и т.н., – алкохол и захар. Понякога добавяли и подправки, най-вече канела и карамфил.
Най-прочутият коктейл от този вид обаче носи името на Ирландия – ирландско кафе или Irish Coffee.
През 40-те години на 20 век Джоузеф Шеридан е главен готвач в градчето Фойнес в Ирландия. По онова време първите самолети кацат на съвсем новото летище „Шанън” в града – важно място за почивка на идващите от Америка към Европа пътници. Шеридан е готвач именно в ресторанта на летището.
Една зимна вечер, както и много други, на летището пристигат група премръзнали американски туристи. Шеридан отдавна мисли как да стопля премръзналите след полета над океана пътници и тази вечер изпробва това, което е измислил. Сипва малко ирландско уиски в кафето им. Те са очаровани и питат готвача дали кафето му е бразилско. Шеридан отговаря, че е ирландско.
Приготвяне…