С наближаването на зимните студове идва и времето на топлите коктейли. Въпреки че класическият начин за сгряване по нашите ширини е по-скоро ракията, има и други напитки, които са подходящи за зимните месеци.
Топлите напитки с ром са популярни още от времето на първите заселници в Северна Америка. Когато от Ямайка пристигнала за първи път меласата (тъмен гъст сироп, остатъчен продукт при производство на захар от захарна тръстика и захарно цвекло), тя дала нов тласък на експериментирането с топли и сладки алкохолни напитки.
Една от най-популярните сред тях е горещ ром с масло: Hot Buttered Rum
Съставки:
Малък резен меко масло (оставя се на стайна температура да се разтопи. Трябва да е безсолно.)
1 ч.л. кафява захар
55-60 г ром
гореща вода
подправки (по желание): канела, индийско орехче
Чаша
Използва се чаша от дебело стъкло с дръжка (като тази за Ирландско кафе).
Приготвяне
Захарта се разтваря в малко гореща вода в чашата, добавят се маслото и, по желание, подправките. Разбърква се. Добавя се ромът, след това чашата се допълва с гореща вода. Отново се разбърква. Най-отгоре по желание се поръсва малко индийско орехче.
Вариации
Вместо вода може да се използва ябълково вино (сайдер). В този случай за подправка ще подхожда малко канела и карамфил.