Най-новата тенденция във френската луксозна кухня е доста… да кажем, интересна.
Идеята е да се съчетаят два деликатеса – черен хайвер и охлюви. Резултатът е хайвер от охлюви. Той всъщност повече напомня хайвер от сьомга, отколкото черен хайвер (който е от есетрови риби).
Откакто френските готвачи са започнали да използват яйцата на охлювите за предястие, популярността на необичайния деликатес непрекъснато расте. Някои дори казват, че хайверът от охлюви е по-добър от черния хайвер.
Яйцата на охлювите са нещо доста рядко и скъпо, защото един охлюв произвежда едва 4 грама яйца за една година. Производителите използват големи сиви охлюви. Хранят ги с растителност и зърнени храни. След като съберат яйцата им, добавят към тях сол и есенция от розмарин.
Един килограм яйца се получава от около 260 охлюва и се продава на готвачите за 1200 евро. Клиентите в ресторантите могат да хапнат 50 грама от деликатеса за около 80 евро.
Засега хайверът от охлюви се предлага основно във Франция и Япония, но вероятно тенденцията ще се разпространи.