Как се прави eggnog

0
771

ЕгногРанни версии на този коктейл подслаждали живота на хората още в Средновековието.

Реклама

Но да смесиш яйца и мляко с алкохол и захар не било възможно за обикновения средновековен човек. Млечните продукти не се намирали лесно, ако нямаш ферма, и били скъпи и нетрайни. Затова първият eggnog (или „егног” – да, на български изглежда малко странно) е бил направен за някоя височайша особа. След като други височайши особи пък се пренесли в Америка, те продължили да подслаждат колонизаторското си ежедневие с егног.

Именно в Америка, около 18 век, в егнога започнал да се добавя ром, защото дотогава използваните вино и бренди излизали твърде скъпо заради митата. А Карибието все пак било на една крачка и не раждало само пирати, ами и огромни количества евтин и добър ром.

Как се прави егног?

Основните продукти са: яйца, мляко и захар. Останалите неща, включително и алкохолът, са по желание, макар че алкохолът рядко се пропуска – най-често, ако напитката е предназначена и за деца.

Количества за около един литър егног: 4 яйца (разделени белтъци и жълтъци), половин чаена чаша захар, 2 чаени чаши мляко. Количеството на алкохола е по желание – от няколко супени лъжици до 1-2 чаши. Често се добавя сметана, а настърганото индийско орехче е силно препоръчително.

Първи вариант…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here