Дигитален етикет

0
315

Телефон

Реклама

1. Телефон на масата

Ако си на бизнес среща, по-вероятно е да не погледнат на теб с добро око, ако започнеш да пращаш sms-и или да си проверяваш мейла. И при всички случаи ще създадеш много лошо впечатление, ако проведеш личен разговор на масата, без значение дали срещата е на кафе, в ресторант или в офис.

Винаги могат да се намерят изключения, в които е много важно да приемеш обаждането или да отговориш на мейла, но в тези случаи задължително се извини и стани от масата.

Разбира се, когато става дума за неформална обстановка, нещата са по-различни. Някои смятат, че дори когато си сред приятели, не е учтиво да комуникираш и с други хора по телефона или друга подобна джаджа. И все пак повечето от нас вероятно не виждат нищо лошо в това, стига да не зарежеш съвсем хората, с които си реално, заради онези, с които комуникираш виртуално.

2. Мелодията

По време на работа най-добре е телефонът ти да е с изключен звук. Също така, ако все пак звукът е включен, гледай мелодията да не е нещо, което не би искал шефът ти да чуе. Често начинът, по който ни звъни телефонът, дава някаква информация за нас. Помисли си дали би искал всеки да знае тази информация.

3. Телефонът, но не твоят

Допустимо ли е да погледнеш телефона на друг човек, неговия Facebook, Skype или имейл, ако те са оставени отворени?

Накратко, не. Това, че телефонът е оставен на масата, пред всички, не значи, че всички трябва да го разглеждат

Етикет + технологии

Какво е допустимо и какво не – това зависи изключително много от контекста. А когато добавим и променящите се технологии, става още по трудно да определим точни правила на дигиталния етикет. Най-добре е да разчитаме на общите правила за добро поведение и да имаме предвид няколкото неща, за които стана дума по-горе.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here