Куба Либре

0
785

Куба
Лесен за приготвяне, с малко съставки и много приятен на вкус – тези качества правят Cuba Libre един от най-популярните коктейли в света.

Реклама

История

Кой и кога е за пръв път е смесил ром с кола е мистерия. Историите са различни, но всички са съгласни с едно – името („Свободна Куба“) идва от борбата за независимост на Куба от Испания през 19 век.

Добре, ромът е ясен, все пак говорим за Карибите. Откъде обаче се е появила идеята към него да се добави кола? Отговорът е в Испано-американската война от 1898 г. Покрай борбата за кубинската независимост САЩ и Испания си обявили война. Точните обстоятелства около този конфликт са спорни и до днес, но резултатът за историята на коктейлите е, че колата се озовала в Куба.

Дали магията по смесването на ром и кола я е направил някой американски войник, донесъл кола от родината, или барманът в някой хавански бар – това завинаги ще остане загадка. Сигурно е само, че тостът е бил за свободна Куба.

В началото на 20 век Куба Либре става все по-популярен коктейл. Първо го заобичват в южните щати, после и на север. През 40-те даже излязла песен, наречена „Rum and Coca-Cola“. Тъй като и двете съставки били евтини, тази комбинация ставала все по-популярна не само в САЩ, но и по света.

Как да направим Куба Либре…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here