Оригиналното име на коктейла е Periodista, което е „журналист“ на испански.
Коктейлът ухае на кайсии, ром и кубински нощи – именно в Куба е забъркана първата Periodista, вероятно през 20-те или 30-те години на 20 век. Тя е братовчедка на Дайкири, макар и по-малко известна.
Един от най-известните й почитатели е Ърнест Хемингуей. Той обичал да пийва коктейл Журналист по време на честите си посещения в Куба. Американските журналисти също обичали да разпускат с Periodista по време на Кубинската ракетна криза, вероятно опитвайки се да притъпят усещането, че светът е на ръба на ядрена война.
Periodista изисква малко повече съставки от повечето коктейли, но пък веднъж събереш ли ги, ти остава само да ги смесиш и коктейлът е готов.
Съставки за един коктейл:
сокът на половин лайм
1 ч.л. захар
няколко капки кайсиева ракия
120 грама кайсиево пюре (от пресни кайсии, минали през кухненски робот)
няколко капки Трипъл сек (или друг плодов ликьор, най-добре с портокалов аромат)
45 мл светъл ром
малко кора от лайм
сушени кайсии и резен лайм за украса
Приготвяне
Всички съставки се смесват в шейкър и се сипват в чаша, в която има кубчета лед. Украсява се със сушени кайсии и резен лайм, набучени на клечка.