Най-скъпите вина: „Шато Лафит”

0
2041

Château Lafite

Реклама

Въртележката на собственици спира през 1868 г., когато го имението Лафит, заедно с лозята, е купено от семейство Ротшилд. Оттогава досега цялото име на виното е „Шато Лафит Ротшилд”.

„Лафит” се прави от няколко сорта грозде в различни съотношения в зависимост от годината. Най-голям процент имат Каберне Совиньон и Мерло. Виното отлежава между 24 и 30 месеца в дъбови бъчви.

Цената на „Шато Лафит” показва най-добре колко струва репутацията, съчетана с качество. Докато за дванадесет бутилки от реколта 2006 можеш да дадеш само 363 паунда, за по-старо вино нещата са по-различни. Може да се намери например половин бутилка (бутилката е 375 мл) „Шато Лафит” от 1966 г. на цена $249.99. Една бутилка от 1995 г. пък може да се намери за $1254,99, но ако вземеш 12, имаш отстъпка.

Château Lafite 1787Най-скъпата бутилка „Шато Лафит” е една, за която се смята, че е принадлежала на Томас Джеферсън. Тя е купена на търг през 1985 г. за $156 000 от Малкълм Форбс. След това се повдига въпросът за евентуална фалшификация – както на инициалите на Джеферсън, така и на самото вино. Такава обаче не се доказва.

Ако се чудиш за какво му е на когото и да било да даде толкова много пари за бутилка вино, ще ти кажем поне едно – със сигурност не за да я изпие. Експертите казват, че 200-годишно вино, било то и най-доброто, е просто 200-годишен оцет. Дори 50 години след като е направено, едно вино вече няма смисъл да се пие. Колекционерите, които купуват такива бутилки, просто искат да си ги имат, за да ги показват на богатите си приятели и да ги карат да завиждат.

Винарският регион Бордо, където се произвежда „Лафит”, е прочут с най-хубавите червени вина в света. От всички тях именно „Шато Лафит” е на първо място в престижната класификация на вината от Бордо, направена през 1855 г. Тогава само четири вина са признати за premier cru (букв.-„първа реколта”). Освен „Шато Лафит”, това са „Шато Латур”, „Шато Марго” и „Шато О-Брион”. Едва през 1973 г. е добавено пето вино – „Шато Мутон Ротшилд”, – след дългогодишно лобиране от страна на фамилията Ротшилд.

Името на „Шато Лафит” (Château Lafite) идва от château – „замък“ (фр.) и изменено „la hite“, което значи „малък хълм“ на гасконски.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here