Най-скъпите вина: „Шато Лафит”

0
2005

Имението Лафит

Реклама

През 70-те години на 17 век Жак дьо Сегюр се жени. Този факт не би имал никакво значение за историята на виното, ако Жак дьо Сегюр не се беше оженил за една определена вдовица и ако тази вдовица не беше собственичка на едни от най-хубавите земи за отглеждане на лозя във Франция – имението Лафит в градчето Пойак, област Медок. Медок е част от така наречения винарски район Бордо.

Въпреки че имението е имало предприемчиви собственици и преди Жак дьо Сегюр, именно той засява голяма част от лозята и полага основите на виното, което ще стане едно от най-скъпите в света.

Синът на Жак също има усет за брака. Той се жени за наследницата на други хубави лозя – Шато Латур. Това вино също ще стане едно от най-добрите в света.

Château LafiteВнукът на Жак, Никола-Александър се ражда като собственик на няколко винарски изби. Вместо да прави трапезно вино за себе си и за жена си обаче, следващият предприемчив дьо Сегюр започва да усъвършенства процеса на правене на вино. Освен това, той успява и да направи виното си известно. Справя се доста добре, като се има предвид, че „Шато Лафит” скоро става любимото вино на френския крал. А самият Никола-Александър става известен като „Принцът на лозята”.

Повече от век след това обаче собствениците на Лафит имат неприятна серия от лош късмет. Финансови проблеми карат Сегюр да продадат именията си. Сменят се няколко собственика, които също нямат голям късмет. Единият свършва на гилотината по време на революцията, преди да успее да даде особен принос към историята на „Шато Лафит”.

Въпреки всичко това обаче виното става все по-добро и по-популярно във Франция и Европа, а и в Америка. Томас Джеферсън е поръчвал от него, а и сам си е купувал по време на пътуванията си до Франция.

В наши дни: „Лафит” вече е сред най-скъпите вина в света…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here