B&B

0
534

B&B

Реклама

Историята на този коктейл започва с историята на бенедиктина – един от най-популярните ликьори. Както много други алкохолни напитки, и той се ражда в един манастир.

През 1510 г. монахът Дом Бернардо Винчели от бенедиктинското абатство във Фекам в Нормандия превръща смесица от 27 различни билки в ароматен еликсир. Така се ражда бенедиктинът – ликьор, който монасите от абатството ще произвеждат няколко века. Докато не загубят рецептата. Но не от разсеяност, а защото по времето на Френската революция абатството било разрушено.

Минават повече от 70 години без ароматния ликьор. Докато през 1863 г. един нормандски благородник на име Александър льо Гран не се заема да открие рецептата на Дом Бернардо. Той започва да рови из старите ръкописи и намира изгубената рецепта. Смесва, опитва, модернизира вкуса и в крайна сметка успява да създаде отново прочутия еликсир. Нарича го „бенедиктин” в чест на бенедиктинския монах, който го е създал.

Както по времето на Дом Бернардо, ликьорът бързо се прочува из цяла Франция и Александър льо Гран основава компания за масовото му производство. Скоро той построява замък във Фекам, където и до днес се произвежда бенедиктинът.

Рецептата на прочутия ликьор е изключително зорко пазена тайна. Въпреки че някои от съставките са известни – смирна, шафран, алое, арника, хвойна, канела, – останалите се знаят само от производителите. Във всеки един момент рецептата е известна само на трима души. Толкова много хора са се опитвали да пресъздадат ликьора, че в замъка във Фекам има изложба с бутилки от неуспешните опити.

Добре, обаче този десертен ликьор е твърде сладък. В опит да притъпи сладостта му, като запази аромата, през 30-те години на 20 век един барман от Ню Йорк се сеща да смеси бенедиктин и коняк (бренди). Така се ражда коктейлът B&B. Скоро производителите на бенедиктин започват да правят готов B&B коктейл в бутилки. Но лесно можеш да си направиш и сам тази зимна напитка:

Приготвяне

Конякът и бенедиктинът трябва да са поравно. Първо се налива бенедиктин, след което коняк. Конякът се налива бавно, по обратната страна на лъжица, за да остане отгоре. Коктейлът не се разбърква и не се украсява. По желание може да се сложи и лед (в този случай ледът се слага първи).

При липса на бенедиктин B&B може да се направи с друг билков ликьор.

Чашата

B&B се прави или в чаша за коняк, или в коктейлна чаша със столче, от онзи тип, който е като по-малка чаша за вино (горе на снимката).

Коктейлът е подходящ за зимата, защото е загряващ. Става за питие за след вечеря и за напитка към шоколадови десерти.

Монасите са измислили не една алкохолна напитка – Дом Периньон и шампанското

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here