6 правила на етикета

0
533

Вилици и чинии

Реклама

На гости, на офис парти или на вечеря с приятелката ти тези 6 неща са част от етикета:

1. Бъди точен

Нормално да не пристигнеш на гости или на ресторант точно в уговорения час. 5-10 минути са приемливо закъснение. Но недей да изпадаш в другата крайност и да се появяваш един час по-късно. Като цяло, придържай се към следното правило – ако видиш, че ще закъснееш с повече от 15 минути, обади се на домакина или на хората, които те чакат, и ги предупреди.

2. Внимавай с по-грубите шеги

Ако се чудиш дали да разкажеш някой по-мръсен виц, прецени дали аудиторията е подходяща за него. Не всяко място и не всяка компания е подходяща за по-груб език. Това важи особено много за компании, в които има жени, които не познаваш добре.

3. Бъди мил, когато оставяш бакшиш

Бакшишът е малък израз на благодарност за добре свършена работа. И тъй като е израз на нещо положително, при оставянето му е много важно да си учтив и естествен.

Как да оставяш бакшиш в 17 страни по света

4. Бъди учтив с обслужващия персонал

Това важи за сервитьори, бармани, портиери и всички останали, които работят за приятното прекарване на хората в кафенета, барове, ресторанти, хотели и т.н. Хората, които се отнасят зле с обслужващ персонал, правят много неприятно впечатление. Освен това, ако ти се отнасяш добре с хората, които те обслужват, и те ще се отнасят добре с теб.

5. Внимавай с консумацията на алкохол

Никой не казва на обществени места да си въздържател. Просто внимавай, особено ако си с колеги и шефове. Ключът при консумацията на алкохол винаги е бил един – казва се „умереност”.

6. Преценяй кога е време да си ходиш

Ако си закъснял за партито, това не означава, че можеш да останеш два часа, след като всички останали са си тръгнали. Също така, ако не познаваш много добре домакините, не е добра идея да си последният гост, който в 3 часа сутринта още не си е тръгнал. Ако не си сигурен кога е моментът да тръгнеш, съобрази се с останалите гости.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here