Щрихи от етикета за обща употреба – 1

0
946

Костюм?

Реклама

Ако не работиш като посланик, не е задължително да познаваш всички тънкости на етикета. Има обаче една категория правила за поведение, които всеки трябва да познава и с тях ще те запознаем в серия от материали. Днес чети: няколко неща за облеклото, тоалетната, лимончето на коктейла и мобилния телефон…

1. Къде е границата между деня и вечерта?

Когато говорим за вечерно облекло, прието е за вечер да се смятат часовете след 18.00 ч. Т.е., ако си канен на коктейл в 4 следобед, не трябва да си облечен като за официална вечеря. Но ако коктейлът е в 7 вечерта, време е да извадиш вечерното облекло.

Тоалетната!

2. Прословутият капак на тоалетната чиния…

Това е десетилетен спор между мъжката и женската половина на човечеството, по който етикетът казва: жените са прави (може би те са писали правилата, но това е друга тема). И седалката, и капакът на тоалетната чиния трябва да са спуснати, което всъщност изглежда и по-хигиенично.

3. От коя страна на мъжа трябва да върви жената?

Кавалерско е, когато вървиш заедно с жена (без значение дали е твоята собствена или не), да заемеш страната откъм улицата, т.е., да си по-близо до колите, отколкото е тя.

Покана

4. Как да се облека за официално събитие?

Ако е достатъчно официално, за да изисква специално облекло, това трябва да е отбелязано в поканата. Ако имаш съмнения относно това колко официален трябва да си или това просто не е написано в поканата, най-добре е да попиташ домакините, така няма как да сбъркаш. В крайна сметка, дори да се страхуваш, че ще се покажеш неосведомен, по-добре е това да стане преди, а не по време на събитието.

5. Какво да правя с лимончето?

Какво казва етикетът за резенчето лимон в чая или за украсата на коктейла? Ядем ли я или не?

Като цяло…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here