Мохито

0
2049

La Bodeguita del MedioЕдна от историите за произхода на този коктейл ни връща още преди времето на мартинито, което общо взето е известно като първия коктейл.

Реклама

Според тази история още през 16 век в тогавашната испанска колония Куба забърквали коктейл с прадядото на рома и с други съставки, чиято роля била да скрият лошия вкус на въпросния прадядо. Тогава наричали напитката Ел Драке на английския адмирал сър Франсис Дрейк. Вероятно испанците сравнявали силния вкус на смеската с образа на англичанина, който за тях бил врагът, победил армадата им. Самото име на Дрейк подхожда на силен коктейл – идва от латинското “draco”, което означава дракон, змей.

Дали това е така или не е една от загадките на коктейлната история. Със сигурност обаче Мохитото се е родило в Куба, най-вероятно в ресторанта „Ла Бодегита дел Медио” в Хавана. Според някои името му е дошло от „мохо” (mojo), което е кубински сос, с който се подправят ястия и в който, както и в Мохитото, има лайм. Тъй като лаймът е само една от съставките, се появява умалителната форма на „мохо”, която е „мохито”.

Как се приготвя

Чашата, в която се прави, е без дръжка и столче, може и водна. Съставките са пет: бял ром, захар (според оригиналната рецепта сок от захарна тръстика), сок от лайм, газирана вода и листа от мента.

ПриготвянетоПърво се смесват сокът от лайм, захарта (или захарният сироп) и ментовите листа. Всичко това леко се смачква с помощта на специален дървен прибор, който обаче може и да се замести с нещо подобно на него (а именно – дръжката на вилица или лъжица). Много е важно ментовите листа да не се режат, а само леко да се намачкат, за да пуснат миризмата си. (Според някои тук е моментът да сложиш повечко лед върху смачканите ментови листа, за да не се разпилеят в цялата чаша. Ако решиш да направиш така, накрая не слагаш лед.)

След това се добавя ромът и цялата смес се разбърква, за да се разтвори захарта, а ментовите листа да се вдигнат нагоре за по-добър вид на коктейла, ако си избрал да не ги затискаш с лед. Накрая се слагат кубчета лед (или разбит лед) и газирана вода. Украсата е резен лайм и ментови листа.

Вкусът, който се получава…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here