Мартини

0
1495

Мартини

Реклама

Втората половина на 19 век е време, в което Америка ври и кипи. След като са заели повечето хубави земи, на които преди това са живели индианците, новите заселници започват да развиват бизнес, да строят железници, да измислят начини за забогатяване.

През 60-те години на 19 век именно по работа е пътувал всеки ден от Сан Франциско до Мартинес, Калифорния, един неизвестен златотърсач. Всяка сутрин той взимал ферибота, вечер се връщал и на сутринта потеглял отново.

Сутрините били студени. Затова барманът на хотел „Оксидентал” в Сан Франциско Джери Томас приготвял на златотърсача сгряващ коктейл всяка сутрин. Смесвал вермут, джин, пелин, лимон и течността на коктейлни черешки. Така пътникът тръгвал сгрят и с бодър дух, готов да търси злато.

А барманът Джери Томас, един от хората, които първи експериментират с различни рецепти за коктейли, кръстил своята смес „Мартинес” – на града, където всеки ден отивал неговият клиент.

Именно Джери Томас издава един от първите наръчници за правене на коктейли. В него, през далечната 1887 г., за пръв път се споменава наследникът на Мартинес – Мартинито. Това е един от най-старите известни коктейли.

За разлика от своя дядо, Мартинито има по-малко вермут, заради което е по-малко сладко от „Мартинес”. В „Мартинес” са се слагали четири части вермут и една джин и традиционната украса не е била маслина, а черешка.

Чашата

Как се приготвя марини

Пропорциите, които използват различните рецепти и различните бармани, са различни. Класическите са три части джин и една част сладък или сух вермут. Двете се смесват и разбъркват в изстудена чаша, добавя се зелена маслина или лимонова кора и се сервира без лед.

Чашата

Стандартна коктейлна чаша (вдясно):

Вариации…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here